Dikt.

I ett bottenlöst hål
svävar jag omkring,
söker ett ställe att stå på igen.

Kan perfekta klockor gå fel?
Kan bottenlösa hål ha en botten?
Tiden går i alla fall

till att flyga runt
och leta;
lite spännande är det ändå.

Vem vet vad jag kan finna?
Andas in. Andas ut.
Mina vingar följer med.

Inser att jag egentligen är en fågel,
en liten blågrå mes.
Vilken överraskning!

beskrivning

Dana 28 november 2024

Autumn Leaves med Eva Cassidy.

Än har vintern inte kommit. Än finns höst-tid att lyssna på den vackra sången med Eva Cassidy. Hon dog endast 33 år gammal, 2 november 1996, i malignt melanom.

Autumn Leaves
The falling leaves drift by my window
The falling leaves of red and gold
I see your lips, the summer kisses
The sunburned hands that I used to hold

Since you went away, the days grow long
And soon I’ll hear old winter song
But I miss you most of all, my darling
When autumn leaves start to fall

mellanspel

Since you went away, the days grow long
And soon I’ll hear old winter song
But I miss you most of all, my darling
When autumn leaves start to fall

I miss you most of all, my darling
When autumn leaves start to fall

”Autumn Leaves was originally a 1945 French song Les feuilles mortes composed by Joseph Kosma with lyrics by Jacques Prevert. The American composer Johnny Mercer wrote the English lyrics in 1947.”

Nya perspektiv och gamla.

I år har jag varit här i Ådalen jättemycket, som aldrig förr. Har verkligen njutit av att slippa vara begränsad av arbete och annat. Har till och med varit utanför huset och trädgården någon gång och gått promenader där jag förut inte gått, eller bara en gång tidigare, får jag ogärna erkänna. Jag har ändå delvis bott här i huset i norr i 24 år.
Mitt båtliv på älven har som vanligt varit härligt med många bad och stilla stunder, drivande eller roende en del av de soliga, vindstilla dagarna. Ingen i båtklubben undrar längre om min motor är trasig. De verkar förstå nu att jag bara vill glida med strömmen emellanåt. Jag har inte bråttom.

beskrivning

En dag gick jag över lilla Sandöbron. Det fick räcka så för en dag. Och bara på den lilla promenaden såg jag världen och älven med nya perspektiv. Att se den fina böjen på bron, att komma nära brofästena och se hur det ser ut på andra sidan och att inte gå in på övningsområdet. Men vid badstranden på andra sidan och badstranden på samma sida, har jag såklart badat vid tidigare.
En annan dag gick jag över Sandöbron. Denna mäktiga och fint böjda bro, som liksom sträcker sig upp, upp mot himlen, utan ett slut att se fram mot. Först närmare toppen ser man bron landa i Lunde. En vän till mig sa en gång att han tyckte det var obehagligt att köra över bron, bara för att han inte såg slutet av den. Jag däremot, har inte alls den känslan, trots att det tidigare bygget av en ny bro där, faktiskt föll ner i älven och flera byggarbetare dog. Det är magnifikt att stå på bron och vara i samma höjd som trätopparna. Man kan inte se den lilla gångbron som finns under, som jag upptäckte på en av mina roende upptäcktsresor där, i den lilla viken som stängts av, av vägen som går till Svanö.

beskrivning

I den grunda viken mellan Killingholmen och Sandö, finns flera stenrösen dolda i vattnet, synliga för den som går över bron och tar sig tid att nyfiket kika ned. Bropelarnas fästen är fortfarande vilande i den träform man byggde upp och gjöt pelare i. Fantastisk ingenjörskonst att bygga så höga pelare och i sån svängd, mjuk form. Med bilen har jag såklart farit över broarna otaliga gånger. Vädret gör att utsikten blir olika varje gång.

En augustidag skulle jag baka muffins. Det händer sällan. Och aldrig tidigare med hemgjort äppelmos! Jag höll på att göra halva receptet, eftersom jag inte ska äta så mycket sötsaker, när min vän PO kom på besök, som han gör ibland. Jag skulle mäta upp mjölken, samtidigt som vi pratade. Och gissa vad? Jag glömde ta hälften då. Smeten blev rinnande och jag fick fylla på med resten av ingredienserna till en hel smet. Det blev lite stressigt där…

beskrivning

”Skriv om det i tidningen!” sa PO, som fick hälften av kakorna med sig hem. Glass gör jag däremot ofta. Inga halva ransoner där då att hålla reda på. Mycket enklare.

Jag har på mitt eget lilla sätt varit mer nyfiken den här sommaren och gjort andra saker. Inte så där revolutionerande, omvälvande, energifyllt. Men lugnt nyfiken på att ändå komma ut en sväng och lika gärna kunna gå en promenad på ett annat ställe, eller baka något nytt. Det har berikat mig med nya utsikter och tankar om livet och vad en människa kan lämna efter sig. Tänk att kunna säga: ”Jag var med och byggde Sandöbron!” Jag kan i alla fall säga: ”Tänk, nu har jag gått över Sandöbron i alla fall två gånger!”
Vad kan Rumi säga så till sist? I det nya perspektivet är det mörkare nu igen, nätterna är långa och himlen är generös med stjärnor, som så alltid på årets vintersida. Passa på, var vaken i natten och gå ut ibland.

”Det passar sig att jag inte ska sova om natten,
för i all hemlighet ger månen varje natt en kyss
till den som räknar stjärnorna.”

Tolkad till danska av Folmer Blume Leide och översatt av mig.
I den stjärnklara natten 23 oktober 2024.

beskrivning

Grattis till 13 november.

beskrivning

Idag hissar jag den danska flaggan för en gammal vän som fyller år.
Det är fint att se Dannebrog mot himlen.

Nu ska jag ut och plocka grenar i min vilda del av trädgården.
Kanske kan jag vara lite vild jag med? Dansa? Sjunga? Ta många fler bilder på flaggan.
Får se vad det blir av dagen.

beskrivning

beskrivning

beskrivning

beskrivning

beskrivning

beskrivning

beskrivning

beskrivning

beskrivning

12 november 1932.

Det var en lördag 12 november 1932, som Else Sellin och Bengt Nilsson gifte sig i Bjärtrå kyrka.

beskrivning

beskrivning

beskrivning

beskrivning

De flyttade antagligen direkt in i sitt då nybyggda hus. Kanske hade de sin bröllopsfest här också.

beskrivning

Else var 22 år och ”tjänarinna” och Bengt var 28 år och montör. Vilka hon tjänade och vad han monterade är fortfarande okänt.
De fick inga barn. Men bakom hörnet lurade sjukdom. Else blev drabbad av TBC.
Hon dog inte i huset, men på Kramfors sjukhem 2 april 1937.

beskrivning

Det är en passande dag att åka till kyrkogården och tända ljus vid Elses gravsten. Det är inte många som minns vad som hände. Jag är glad att jag vet nu, även om det blev till en sorglig historia. Hoppas att de hade fina dagar med kärlek och glädje också.

beskrivning

Stilleståndsdagen.

Måndag 11 november, 11/11 igen och snart är klockan 11.11. Vad gör vi då? Låter tiden försvinna antagligen, glömmer bort att den finns, just den här tiden.

Dessutom är det stilleståndsdagen, Armistice Day, som högtidlighålls 11 november varje år till minne av undertecknandet av stilleståndsavtalet 1918 mellan de stridande parterna i första världskriget och krigets slut.

Tycker det kunde bli fler såna dagar. Stillestånd låter som ett steg på vägen mellan två eller fler parter, där alla inser att det inte längre går att kriga vidare. Segrare och besegrade.
Inte vänner, men inte heller längre dödliga fiender.
Talbara och artiga.
Lättade också, med ett frö till en spirande framtidstro kanske? Stillestånd. Ett löfte om att inte skjuta mer. Fred vet jag inte om det är än. Kanske kommer den med stilleståndet?

Betyder inte att det blir mer än så.
Har man haft en nära relation innan, kan den kanske återupprättas och fördjupas, klokare, sannare, öppnare och ärligare.
Har man inte haft en sån relation innan, betyder det nog bara att livet går vidare, för var och en på sitt håll.

beskrivning