– ett förlag som ger ut texter med anknytning till Danmark.
Random header image... Refresh for more!

Tal från Bok- och biblioteksmässan 26 september 2009.

Hej!
Jag heter Dana och jag har skrivit en diktbok ”FRÅN ETT HJÄRTA TILL ETT ANNAT” om kärleken till en dansk man.
Det är andra gången jag är på bokmässan. Första gången var igår. Jag har aldrig sett så många böcker förr. Min bok är som en droppe i havet. Utan alla droppar, blev det inget hav.
Jag tycker egentligen inte alls om att stå på en scen och prata så här om något som är viktigt för mig. Det är det värsta jag vet. Det är en utmaning för mig, och jag gör det ändå.
Jag arbetar som tal- och specialpedagog i Huddinge kommun. Som talpedagog ska jag ju kunna visa andra hur de ska tala till en publik. Att stå här själv och prata är en helt annan sak.
Jag berättade för chefen att jag skulle stå här på mässan och prata och hur illa jag mådde över det. Han sa bara:
– DET ska min personal klara!
Så det här är för honom.
Att skriva dikter. Att starta ett eget förlag, Bella Förlag. Att ge ut mina dikter. DET kan jag klara. Att sälja böckerna, att gå ut med mig själv, att tänka på bokföring, fakturor, moms, reklam, deklarationer, det får jag lära mig.
Jag följer ordet handlingskraft. Det är ett av ledorden i kommunen. Det vet jag att jag har i mig. Jag har också en öppenhet med mig själv, jag har bloggat om mig själv och mitt universum i sex år snart, på min hemsida. Där visar jag mitt porslin, sjunger, och berättar om mitt jobb som talpedagog.
Märker ni hur jag undviker att prata om min diktbok? Jag märker det i alla fall. Jag blir så berörd av dikterna och av att prata om viktiga saker som mig själv. Trots att dikterna är skrivna under lång tid, blir jag fortfarande berörd av dem. Därför kommer jag inte att läsa någon dikt här.
Jag vet att mina dikter berör andra. Precis som de berörde mannen jag skrev dem till. De blev en väg att nå in i hans hjärta. Och med alla känslorna av glädje, sorg, lust och vrede.
När jag hör att andra som nu börjat läsa dikterna också blir berörda, blir jag glad. Det var ju det jag ville.
Jag är inspirerad av andra diktare och textförfattare.
Anne Linnet, den danska sångerskan, musikern och textförfattaren, har varit en ledstjärna. En annan ledstjärna är den danska poeten Tove Ditlevsen. Också Maria Wine och Sonja Åkesson har lämnat spår i mig, liksom den persiske diktaren Rumi, som levde för 800 år sedan. En del diktare dör aldrig. Jag vill gärna tänka att alla deras andar svävar över mina dikter och sånger. Ja, en del av dikterna är faktiskt sånger. En av dem finns att höra på min hemsida www. danajergefelt.com. Som tur är får man inte sjunga från den här scenen. Det behöver jag inte känna någon press med att göra då. Skönt!
Igår pratade jag mer fritt med stödord. Idag har jag ett manus att gå efter, ordentligt skrivna papper. Jag såg igår här på bokmässan att också Spanarna sitter med manus framför sig. Det kan jag också ha, tänkte jag. Nå, tillbaka till boken…
Mina dikter berör. Jag hoppas att några av dem kommer att bli klassiker, precis som mina diktande, inspirerande vänner före mig lämnat spår efter sig och inte blivit bortglömda.
Jag är lycklig i det kreativa. Att fotografera. Bilden på omslaget har jag tagit i Skagen i början av juli. Att måla, skriva, dikta och sjunga är viktigt för mig. Och Danmark och det danska finns också som viktiga och lyckliga delar i mig. Jag går nu på en gestaltutbildning i Danmark och lär mig danska mer och mer.
Visst är det ett smalt ämne att ge ut kärleksdikter, men jag hoppas att min bok blir en känslosam gåvobok, som passar till både män och kvinnor och att den blir en klassiker med sin bild från Skagen, Skagen som finns i många människors hjärtan och med bilden av havet, som vi gärna pratar med, havet, som jag gick bredvid på stranden och pratade med så många gånger.
Boken är skriven till största delen i sängen. Där gör den sig kanske bäst för läsningen också. I lugn och ro i alla fall. I tystnad. Eller som kärleksmeddelanden från en nyförälskad till en annan, som skickar sms till varandra:
– sidan 25!
Och får svaret:
– sidan 35!
Idag säljs dikterna till mässpriset 100 kr. Köp den. Läs den. Ge bort den. Bli berörd.
Tack.